Ift. data fra Lolland kommunes integrationspolitik, “den 1. juli 2019, boede der 41.475 borgere i Lolland kommune, 3.637 eller 8,78% af disse havde en anden etnisk baggrund end dansk. I alt bor der mennesker fra 116 forskellige nationer i Lolland kommune, så vi må således siges at være præget af forskellige kulturer og nationaliteter.” Forsiden af Integrationspolitikken siger også “Der skal være plads til alle – mangfoldighed er en styrke”.
I 2021 og frem fortsætter kommunen med at modtage flere nye tilflytter pga. Femern forbindelses projekter. Nu har vi også Danmarks først offentlig International School, og vi forventer at Lollands Højskole åbner som en international højskole i januar 2023. Det gør vores lokalesamfund meget mere farverigt, ud fra et kulturalt og kompetencemæssigt synspunkt. Det skal udnyttes maksimalt for at styrke netop vores lokalesamfund. Man er glad og lykkelig når man kan bruge sine evner og kompetencer, og bidrag til andre og samfundet. Det skaber en livlig kommune når flere borgere får mere selvtillid og er glade.
Derfor overvejer Lokallisten Lolland og jeg at arbejde for at skabe et “Menneskelig ressourcebibliotek” for Lolland-Falster. Et sted man kan finde vores lokale borgenes kompetencer og lave matchning med behov. Der er et lignende system hos Kvinfo, hvor jeg fik en rådgiver/koordinator og en mentor. Det var en stor hjælpe da jeg skulle arbejde som journalist i Danmark. Sådan et bibliotek giver mange lokale borgere og nye tilflytter mulighed for at finde ud af hver enkelt persons evner, kompetencer og interesser og udnytte dem til forskellige samfundsbehov. Virksomheder, organisationer og iværksættere kan også registrere sig og finde det bedste match for deres behov. Det ville være perfekt, hvis det biblioteket arbejder tæt sammen med fx. jobcenteret. Det foregår selvfølgelig på frivillig basis men i kommunalt regi. Det er lige meget om du er ekspert, har en hobby, kan et fremmedsprog, bare du er parat til at dele din viden med andre.
Jeg har fandt ud af at skrive en bog om Lollands grønne satsning på japansk og har siden fået 300-400 japanere til Lolland hvert år. Jeg tror det betyder meget for vores lokale turisme men også selvtillid. Hvad hvis andre skriver om Lolland på deres sprog og på den måde spreder alle de gode historier om vor dejlige ø?
Lolland er et “Mulighedernes Land”. Lad os fortsætte med at være dygtig til at bruge vores stærke sider og udnytte forskelligheden maksimalt. Vi skal være kommunen med rigelige menneskelige ressourcer og visdom til at udnytte dem.
Tomoko Nielsen, Lokallisten Lolland, KV2021, RV2021
NOV
2021